Katowice, ul. Panewnicka 36/2

Jesienne warsztaty wegetariańskie

09.11.2016 - 22.01.2017
gotowanie z miłością

Wszystkich, którzy pragną w miłej, domowej atmosferze, dowiedzieć się więcej o kuchni wegetariańskiej/wegańskiej zapraszamy do kolejnej grupy warsztatowej „Gotowanie z miłością”.

Zajęcia odbywają się w trybie stacjonarnym – 8 spotkań w środy + „gotujący weekend”.

Program warsztatów:
– Wspólne gotowanie i smakowanie przygotowanych potraw,
– Praktyczna nauka gotowania pełnowartościowych potraw wegetariańskich/wegańskich,
– Refleksje na temat własnego modelu odżywiania,
– Omówienie zasad zdrowego odżywiania z użyciem LOKALNYCH PRODUKTÓW,
– Działanie poszczególnych potraw i przypraw na nasz organizm.

W czasie zajęć dowiesz się m.in:
– Jak zakisić swojski żur?
– Jak zrobić zakwas na chleb?
– Jak upiec drożdżowe ciasto?
– Jak zakisić kapustę na zimę?
– Jak przygotować świąteczne dania bez mięsa?

Warsztaty dadzą Ci możliwość doświadczenia, czym jest świadome gotowanie, pozbawione poczucia obowiązku i przymusu. Gotowanie stanie się przyjemnością oraz sposobem na bycie TU I TERAZ. Nauczysz się jak w prosty sposób sprawić, że Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze i pełne miłości, którą włożysz w ich przygotowanie. Do przyrządzania potraw będziemy wykorzystywać, kiedy to tylko możliwe, lokalne produkty. Preferujemy gotowanie ze składników pochodzenia europejskiego.
Warsztaty odbywają się będą w małej, najwyżej 8-osobowej grupie.

W czasie trwania warsztatów sami uczestnicy proponują, co będziemy przygotowywać na następnych zajęciach. Przykładowo, mogą to być:
– żur samodzielnie zakiszony,
– zeppeliny nadziewane grzybami i kapustą z sosem grzybowym,
– gołąbki z kaszy gryczanej i soczewicy,
– kotlety z kaszy jaglanej,
– wegetariańska zupa ogórkowa,
– lasagne z brązową soczewicą,
– szpecle z sosem warzywnym,
– pierogi ruskie i „meritumowe”
– domowy makaron z sosem z pomidorowym,
– pieczenie domowego chleba na zakwasie,
– prawdziwe włoskie tiramisu
– crumble z jabłkami.
Część potraw przygotowywanych w czasie warsztatów ma charakter wegański.

Terminy zajęć:
Środy w godz. 17.00-20.00:
– 09.11.2016 r.
– 16.11.2016 r.
– 23.11.2016 r.
– 30.11.2016 r.
– 07.12.2016 r.
– 14.12.2016 r.
– 21.12.2016 r.
– 04.01.2017 r.
oraz weekend: 21-22.01.2017 r. – w godz. 09.00-16.00

Prowadząca:
– Mirela Pawlikowska – wegetarianka od ponad 20 lat, autorka koncepcji warsztatów „Gotowanie z miłością”, na co dzień trenerka umiejętności interpersonalnych w MERITUM.

Zajęcia odbywają się na zasadzie „płacisz ile chcesz”. Oznacza to, że po zakończeniu cyklu zajęć uczestnicy sami szacują korzyści, jakie odnieśli dzięki warsztatom i decydują ile chcą za swój udział zapłacić. Nie ma ceny minimalnej, ani maksymalnej. Przed zajęciami konieczna jest tylko wpłata 180 zł za składniki spożywcze konieczne do prowadzenia warsztatów.

Zgłoszenia przyjmujemy do dnia 25.10.2016 r.
Osoby zainteresowane udziałem w zajęciach prosimy o kontakt mailowy na adres rekrutacja@meritum.slask.pl lub telefonicznie – Mirela Pawlikowska – 501 76 2528.