Katowice, ul. Panewnicka 36/2

Jesienne warsztaty wegetariańskie

03.11.2017 - 17.12.2017
gotowanie z miłością

Wszystkich, którzy chcą na luzie pogotować  z grupą ciekawych ludzi, dowiedzieć się więcej o kuchni wegetariańskiej/wegańskiej zapraszamy na kolejny cykl „Gotowania z miłością”. Tym razem  udział w warsztatach jest bezpłatny – Uczestnicy płacą tylko za produkty spożywcze. 

Zajęcia odbywają się w trybie stacjonarnym – 8 spotkań we wtorki + „gotujący weekend”.

Program warsztatów:

– Wspólne gotowanie i smakowanie przygotowanych potraw,
– Praktyczna nauka gotowania pełnowartościowych potraw wegetariańskich/wegańskich,
– Refleksje na temat własnego modelu odżywiania,
– Omówienie zasad zdrowego odżywiania z użyciem LOKALNYCH PRODUKTÓW,
– Działanie poszczególnych potraw i przypraw na nasz organizm.

W czasie zajęć dowiesz się m.in:

– Jak zakisić swojski żur?
– Jak zrobić zakwas na chleb?
– Jak upiec drożdżowe ciasto?
– Jak zakisić kapustę na zimę?
– Jak przygotować świąteczne dania bez mięsa?

Warsztaty dadzą Ci możliwość doświadczenia, czym jest świadome gotowanie, pozbawione poczucia obowiązku i przymusu. Gotowanie stanie się przyjemnością oraz sposobem na bycie TU I TERAZ. Nauczysz się jak w prosty sposób sprawić, że Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze i pełne miłości, którą włożysz w ich przygotowanie. Do przyrządzania potraw będziemy wykorzystywać, kiedy to tylko możliwe, lokalne produkty. Preferujemy gotowanie ze składników pochodzenia europejskiego.
Warsztaty odbywają się będą w małej, najwyżej 8-osobowej grupie.

W czasie trwania warsztatów sami uczestnicy proponują, co będziemy przygotowywać na następnych zajęciach.

Przykładowo, mogą to być:

– żur samodzielnie zakiszony,
– zeppeliny nadziewane grzybami i kapustą z sosem grzybowym,
– gołąbki z kaszy gryczanej i soczewicy,
– kotlety z kaszy jaglanej,
– wegetariańska zupa ogórkowa,
– lasagne z brązową soczewicą,
– szpecle z sosem warzywnym,
– pierogi ruskie i „meritumowe”
– domowy makaron z sosem z pomidorowym,
– pieczenie domowego chleba na zakwasie,
– prawdziwe włoskie tiramisu
– crumble z jabłkami.
Duża część potraw przygotowywanych w czasie warsztatów ma charakter wegański.

Terminy spotkań:

Wtorki w godz. 17.00-20.00:

  • 03.X.2017
  • 10.X.2017
  • 24.X.2017
  • 31.X.2017
  • 14.XI.2017
  • 21.XI.2017
  • 28.XI.2017
  • 05.XII.2017
    oraz weekend: 16-17.XII.2017 r. – w godz. 09.00-16.00
Prowadząca:

– Mirela Pawlikowska – wegetarianka od ponad 20 lat, od 5. lat prowadzi warsztaty „Gotowanie z miłością”, pasjonatka dobrej kuchni, wspólnego gotowania i klachania przy stole. Na co dzień trenerka umiejętności interpersonalnych w MERITUM.

Koszt warsztatów:

Udział w zajęciach jest bezpłatny. Przed zajęciami prosimy jedynie o wpłatę 220 zł za składniki spożywcze konieczne do prowadzenia całego cyklu warsztatów.

Zgłoszenia

Zgłoszenia przyjmujemy do dnia 25.IX.2017 r. Decyduje kolejność zgłoszeń. Warunkiem przyjęcia do grupy jest deklaracja uczestnictwa we wszystkich zajęciach.
Osoby zainteresowane udziałem w zajęciach prosimy o kontakt mailowy na adres katowicemeritum@gmail.com lub telefonicznie – Mirela Pawlikowska – 501 76 2528.