Katowice, ul. Panewnicka 36/2

Wiosenne warsztaty „Gotowanie z Miłością”

04.04.2018 - 20.06.2018
gotowanie z miłością

Informujemy, że nie ma już miejsc na wiosenne warsztaty „Gotowanie z Miłością”. Zapraszamy  na warsztaty jesienne. Zapisy wkrótce.

Wszystkich, którzy chcą na luzie,w domowych warunkach, pogotować z grupą ciekawych ludzi, dowiedzieć się więcej o kuchni wegetariańskiej/wegańskiej zapraszamy na kolejny cykl „Gotowania z miłością”. Tym razem  udział w warsztatach jest bezpłatny – Uczestnicy płacą tylko za produkty spożywcze. 

Zajęcia odbywają się w trybie stacjonarnym – 8 spotkań środowych + „gotujący weekend”.

Program warsztatów:

– Wspólne gotowanie i smakowanie przygotowanych potraw,
– Praktyczna nauka gotowania pełnowartościowych potraw wegetariańskich/wegańskich,
– Refleksje na temat własnego modelu odżywiania,
– Omówienie zasad zdrowego odżywiania z użyciem LOKALNYCH PRODUKTÓW,
– Działanie poszczególnych potraw i przypraw na nasz organizm.

W czasie zajęć dowiesz się m.in:

– Jak zakisić swojski żur?
– Jak zrobić zakwas na chleb?
– Jak upiec drożdżowe ciasto?
– Jak przygotować świąteczne dania bez mięsa?

Warsztaty dadzą Ci możliwość doświadczenia, czym jest świadome gotowanie, pozbawione poczucia obowiązku i przymusu. Gotowanie stanie się przyjemnością oraz sposobem na bycie TU I TERAZ. Nauczysz się jak w prosty sposób sprawić, że Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze i pełne miłości, którą włożysz w ich przygotowanie. Do przyrządzania potraw będziemy wykorzystywać, kiedy to tylko możliwe, lokalne produkty. Preferujemy gotowanie ze składników pochodzenia europejskiego.
Warsztaty odbywają się będą w małej, najwyżej 8-osobowej grupie.

Celem udziału w warsztatach jest zapoznanie się z zasadami kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

W czasie trwania warsztatów sami uczestnicy proponują, co będziemy przygotowywać na następnych zajęciach.

Przykładowo, mogą to być:

– żur samodzielnie zakiszony,
– zeppeliny nadziewane grzybami i kapustą z sosem grzybowym,
– gołąbki z kaszy gryczanej i soczewicy,
– kotlety z kaszy jaglanej,
– wegetariańska zupa ogórkowa z kaszą gryczaną,
– lasagne z brązową soczewicą,
– tarta warzywna,
– pierogi ruskie i „meritumowe”
– domowy makaron z sosem z warzywnym,
– pieczenie domowego chleba na zakwasie,
– prawdziwe włoskie tiramisu
– crumble z jabłkami.
Często przygotowujemy potrawy zaproponowanie, wymarzone przez Uczestników. Duża część potraw przygotowywanych w czasie warsztatów ma charakter wegański.

Terminy spotkań:

Środy w godz. 17.00-20.00:

  • 04.IV.2018
  • 11.IV.2018
  • 25.IV.2018
  • 09.V.2018
  • 16.V.2018
  • 30.V.2018
  • 06.VI.2018
  • 13.VI.2018
    oraz weekend: 23-24.VI.2018 r. – w godz. 10.00-16.00
Prowadząca:

– Mirela Pawlikowska – wegetarianka od ponad 20 lat, od siedmiu lat prowadzi warsztaty „Gotowanie z miłością”, pasjonatka dobrej kuchni, wspólnego gotowania i klachania przy stole. Na co dzień trenerka umiejętności interpersonalnych w MERITUM.

Koszt warsztatów:

Udział w zajęciach jest bezpłatny. Przed zajęciami prosimy o wpłatę 320 zł za składniki spożywcze oraz koszty kuchni (gaz, woda, prąd…)

W przypadku rezygnacji z udziału, w terminie powyżej 7 dni przed rozpoczęciem cyklu warsztatów, zwracamy wpłaconą kwotę

Zgłoszenia

Zgłoszenia przyjmujemy do dnia 31.03.2018 r. Decyduje kolejność zgłoszeń. Warunkiem przyjęcia do grupy jest deklaracja uczestnictwa we wszystkich zajęciach.
Osoby zainteresowane udziałem w zajęciach prosimy o kontakt mailowy na adres katowicemeritum@gmail.com lub telefonicznie – Mirela Pawlikowska – 501 76 2528.