Katowice, ul. Panewnicka 36/2

Warsztaty wegetariańskie – Gotowanie z miłością

Jesteś tym, co jesz. Nie bądź więc szybki, tani i łatwy.

W pewien sposób to, co jemy pokazuje jak siebie traktujemy, na ile darzymy siebie szacunkiem i miłością. Warto zadbać o to, co jemy i w jakiej atmosferze.

gotowanie1-400x266Na naszych warsztatach dowiesz się, co i jak przyrządzić, by dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wszystko sami przygotujemy, a potem, w atmosferze radości i przyjaźni, wspólnie spożywamy wieczorny posiłek.

Zajęcia odbywają się w trybie stacjonarnym – 8 spotkań co tydzień, w środę + gotujący weekend – sobota i niedziela cały dzień.

Program warsztatów:
  • Wspólne gotowanie i smakowanie przygotowanych potraw,
  • Praktyczna nauka gotowania pełnowartościowych potraw wegetariańskich,
  • Refleksje na temat własnego modelu odżywiania,
  • Omówienie zasad zdrowego odżywiania,
  • Działanie poszczególnych potraw i przypraw na nasz organizm.
W czasie zajęć dowiesz się m.in:
  • Jak za pomocą diety dbać o swoje zdrowie,
  • Jak za pomocą powszechnie dostępnych składników smacznie przyprawić dania,
  • Jak przygotować świąteczne dania bez mięsa?
  • Jak codziennie podejmować dobre dla przyrody i środowiska decyzje konsumenckie.

Warsztaty dadzą Ci możliwość doświadczenia, czym jest świadome gotowanie, pozbawione poczucia obowiązku i przymusu. Gotowanie stanie się przyjemnością oraz sposobem na bycie TU I TERAZ. Nauczysz się jak w prosty sposób sprawić, że Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze i pełne miłości, którą włożysz w ich przygotowanie. Do przyrządzania potraw będziemy wykorzystywać, kiedy to tylko możliwe, lokalne produkty. Preferujemy gotowanie ze składników pochodzenia polskiego i europejskiego.
Warsztaty odbywają się będą w małej, najwyżej 8-osobowej grupie.

W menu m.in.
  • zupa z topinamburu,
  • pieczone w piekarniku pierogi ruskie,
  • kluski śląskie z sosem grzybowym,
  • gołąbki z kaszy gryczanej – soczewicy,
  • kotlety z kaszy jaglanej i papryki,
  • wegetariańska zupa ogórkowa,
  • lasagne z soczewicą,
  • gulasz z ciecierzycy i bakłażanów,
  • szpecle z sosem grzybowym,
  • domowy makaron z sosem z pomidorowym,
  • pieczenie domowego chleba na zakwasie,
  • domowe muesli-granola,
  • crumble z owocami,
  • prawdziwe włoskie tiramisu.

Duża część potraw przygotowywanych w czasie warsztatów ma charakter wegański.

Tak o naszych warsztatach pisze ich uczestniczka – Magda

Prowadząca:

Mirela Pawlikowska – trenerka rozwoju osobistego; posiada rekomendację Polskiego Towarzystwa Psychologicznego II stopnia; wegetarianka od ponad 20 lat, autorka koncepcji warsztatów „Gotowanie z miłością„. Od 2012 r. prowadzi warsztaty wegetariańskie w Meritum, a także, od niedawna, w Pracowni na rzecz Wszystkich Istot.

Koszt udziału w warsztatach:

Nasze warsztaty wegetariańskie od 2012 r. odbywają się na zasadzie „płacisz ile chcesz”. Oznacza to, że po zakończeniu cyklu zajęć uczestnicy sami szacują korzyści, jakie odnieśli dzięki warsztatom i negocjują cenę za swój udział. Nie ma ceny minimalnej, ani maksymalnej. Przed warsztatami prosimy jedynie o wpłatę 180 zł (za cały kurs) na pokrycie kosztów zakupu produktów spożywczych.

Zapisy:

Osoby zainteresowane udziałem w zajęciach prosimy o kontakt mailowy na adres rekrutacja@meritum.slask.pl lub telefoniczny – Mirela Pawlikowska – 501 762 528.
O przyjęciu do grupy decyduje rozmowa z prowadzącą zajęcia.

 

wrażenia uczestników

Gotowanie z miłością – to coś dla prawdziwych twardzieli, pomyślałem 😉
Jeżeli chcemy zatroszczyć się o siebie i swoich bliskich, to nie ma chyba lepszego sposobu; że nie wspomnę, iż przez żołądek do serca również trafić można 😉 Chociaż wiele się mówi o zdrowym jedzeniu, mało kto do końca zdaje sobie sprawę czym ono jest.
Mocno praktyczny warsztat gotowania i jedzenia, również dla tych którzy sporo się ruszają i ćwiczą.

Michał Wieczorek, ratownik medyczny w Polskim Centrum Pomocy Międzynarodowej. Uczestnik wielu międzynarodowych misji ratunkowych i szkoleniowych, m.in. w Sudanie, Tybecie i Kazachstanie.